Lummen

Woonzorgcentrum Meerlehof

NIEUWBOUW | 2019
Privé project | BUDGET: €5 200 000

BOUWHEER: OCMW Lummen
ARCHITECT: Conix RDBM Advisors
STUDIEBUREAU TECHNIEKEN: Ingenium
STUDIEBUREAU STABILITEIT: Establis Antwerpen

Het project ‘Meerlehof’ omvat het ontwerp van een nieuwbouw woonzorgcentrum en de renovatie van het bestaande rusthuis.

50.9871635, 5.1861901

Wijngaardstraat 15
3560 Lummen

OCMW Lummen wil de zorgcampus opwaarderen en het geheel aan diensten uitbouwen om meer “leven op de berg” te realiseren. De uitdaging bestaat erin dit “leven” door te trekken naar de leefwereld van de bewoners. De architecturale invulling is enerzijds gebaseerd op de visie op ouderenzorg en anderzijds op die van de integratie in het landschap. Samen vormen ze een totaalvisie op de zorgcampus.

De woningen van het WZC worden tussen de bestaande gebouwen geplaatst. Vanuit het zorgconcept worden de drie leefgroepen, bestaande uit 8 tot 10 individuele kamers, rond het plein ingepland. Ze worden als het ware geplooid rond en bieden uitzicht op het centrale plein: ze maken de (halve) cirkel rond. Door de gebouwen elk een andere richting te geven, kan het landschap tot diep in het WZC doordringen. Hierdoor kijkt men vanuit de kamers niet recht naar de kamers in de tegenoverliggende woning, maar schuin naar het landschap.

De verbinding tussen de woningen wordt gevormd door de wintertuinen, die volledig transparant worden uitgevoerd. De drie gebouwen zijn daarom duidelijk herkenbaar: geen lang gebouw, maar drie kleinere gebouwen.

De gebouwen worden uitgevoerd in baksteen, de kleur zoekt aansluiting bij de bestaande gebouwen. Door kleine kleurverschillen wordt de overgang verzacht en wordt elke woning individueel herkenbaar. Deze verschillen worden doorgezet tot in de woningen om de herkenbaarheid van de eigen woning voor de bewoners te versterken.

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.