VDS group aan zet

24-09-2020

De algemene bouwbedrijven VDS Vanderstraeten, Execon en VDS Peremans gaan intensief samenwerken op groepsniveau. Aan het hoofd van de nieuwe aannemingsgroep VDS Group staat gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten. VDS Group is goed voor een omzet van ruim 100 miljoen euro en telt 200 medewerkers. 

In 1935 startte de grootvader van Michel Vanderstraeten als zelfstandig schrijnwerker in Lummen. 85 jaar later is het familiebedrijf uitgegroeid tot een middelgrote speler in de bouwsector. Met de oprichting van VDS Group wil gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten de groei van de drie algemene bouwbedrijven VDS Vanderstraeten, Execon en VDS Peremans consolideren. Intensief samenwerken op groepsniveau, schaalvoordelen zoeken en inzetten op een betere samenwerking in de bouwketen. Dat is de ambitie.

Hoe is VDS Group precies tot stand gekomen?
Michel Vanderstraeten: “In 2000 ben ik mijn vader Carlos Vanderstraeten opgevolgd aan het hoofd van VDS Vanderstraeten. Net voor zijn pensioen in 2006 hebben wij onze eerste overname gedaan. Bouwbedrijf Zeeuws uit Zelem bij Halen was failliet, maar klopte bij ons aan met de vraag of wij voor een doorstart van de onderneming konden zorgen. Zo hebben we in 2005 de nieuwe vennootschap Execon opgericht. Met VDS Vanderstraeten waren we op dat moment vooral actief in Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen. De toenemende files speelden ook onze onderneming parten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een tweede overname die ons dichter bij onze projecten en klanten bracht. De overname van het familiale bouwbedrijf Peremans in Halle in 2007, past dus in die strategie. De voorbije jaren werkten de drie bouwbedrijven al intensief samen, vooral op het vlak van logistiek. Dat willen we nu verder uitbreiden. Daarom hebben we VDS Group opgericht.”

Hoe zal die intensere samenwerking er precies uitzien?
Michel Vanderstraeten: “Eerst en vooral: het management van elk bedrijf zal autonoom blijven werken. Op dat vlak verandert er dus niets. De groepsstructuur moet de sterke groei die de drie bedrijven hebben gerealiseerd, consolideren. Op die manier kunnen we de positie van VDS Vanderstraeten, Execon en VDS Peremans verstevigen in een sector die snel en sterk verandert. Daarnaast zullen we onderzoeken in welke domeinen we schaalvoordelen kunnen realiseren. Denk dan aan logistiek of het delen van kennis en know how, maar ook aan ondersteunende diensten als IT, financiën, personeel en administratie. Met vestigingen in Lummen, Halle, Antwerpen en Mechelen vormen we samen een sterke en ervaren speler in Vlaanderen.”

Hoe verhouden de drie bouwbedrijven zich tot elkaar?
Michel Vanderstraeten: “De drie bedrijven zullen hun eigen specialisatie en klanten blijven behouden. Zo is en blijft VDS Vanderstraeten het moederbedrijf. Sinds 1973 is Vanderstraeten een klasse 8 aannemingsbedrijf, gespecilialiseerd in het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen in de publieke en private sector. Al meer dan 85 jaar. VDS Vanderstraeten is een huis van vertrouwen. Gestoeld op kennis, vakmanschap en innovatie. Execon is een klasse 6 bedrijf en eigenlijk een beetje de outsider binnen de groep. Een dynamische nichespeler met een sterke specialisatie in bepaalde domeinen. Execon beheerst zowat alle disciplines van het vak: kantoren, residentiële projecten, utiliteitsgebouwen en renovaties. VDS Peremans heeft dan weer een jarenlange traditie in het retail segment, de private en publieke markt. Een hoogtechnologisch klasse 7 bedrijf met al meer dan 80 jaar ervaring in de bouwsector”
"VDS Vanderstraeten is een huis van vertrouwen. Gestoeld op kennis, vakmanschap en innovatie."
 
Kunnen de drie bedrijven elkaar ook versterken binnen de groep?
Michel Vanderstraeten: “VDS Vanderstraeten heeft zelf BIM-experten in huis die hun expertise delen met de andere partners in onze groep. Doordat VDS Vanderstraeten een volumespeler is, hebben we ook de ademruimte om bepaalde diensten steviger te bemannen en in te zetten op die innovaties in de bouw. Maar ook in duurzaamheid en circulair bouwen hebben we een grote expertise ontwikkeld. Ons kantoorgebouw in Lummen is daarvan het bewijs. VDS Peremans is dan weer vertrouwd in de retailsector en opende die markt voor Execon. En VDS Vanderstraeten is gespecialiseerd in het bouwen van appartementen, een markt die onbekend was voor VDS Peremans. Door samen actief te zijn in de drie segmenten kunnen we onze medewerkers, onderaannemers en leveranciers veel meer continuïteit bieden en zijn we minder onderhevig aan conjunctuurschommelingen in de private, publieke of retailsector.”

"Maar ook in duurzaamheid en circulair bouwen hebben we een grote expertise ontwikkeld."


Budgetten staan steeds meer onder druk. Hoe speelt VDS Group daar op in?
Michel Vanderstraeten: “Samenwerking en langetermijnrelaties in de bouwketen leiden tot hogere kwaliteit en dagen uit tot innovatie. Dat is mijn overtuiging. De afgelopen twintig jaar is een bouwbedrijf geëvolueerd van een productieomgeving naar kennis- en dienstenomgeving. Dat zie je ook aan de profielen die we tewerkstellen. Vandaag tellen we meer ingenieurs dan vroeger. Die kennis zetten we in om samen met de klant tot een betaalbaar project te komen. Dat is een win-win voor alle partijen. Door het ontwerp vooraf in een 3D-model te gieten kunnen we tijdig fouten opsporen, nog voor een spade in de grond steekt. Door de kwaliteit van onze processen en methoden continu bij te sturen en te verbeteren, werken we lean en efficiënt. Dat komt ook de faalkost van onze onderneming ten goede. Wij geloven ook sterk in het bouwteamconcept, waarbij we meteen van bij de start samenwerken met de architect en de opdrachtgever. Dit past perfect binnen onze visie van samenwerking en kennisdeling.”

"Door de kwaliteit van onze processen en methoden continu bij te sturen en te verbeteren, werken we lean en efficiënt."


Welke groei wil u realiseren met VDS Group tegen 2025?
Michel Vanderstraeten: “In 2025 zouden wij een omzet van 150 miljoen euro willen bereiken en groeien naar een 250-tal medewerkers met projecten over heel Vlaanderen en een deel van Wallonië. Wij zijn geconsolideerd een middelgrote speler en moeten ons niet meten aan de grote bouwconcerns die ook internationaal gericht zijn. De bedoeling is ook om VDS Group verder te laten groeien, daarom gaan we actief op zoek naar overnames die ons als groep kunnen versterken. Dat kan een regionale uitbreiding zijn, maar ook door bepaalde gespecialiseerde onderaannemers in huis te brengen.” 

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.