Karel Luyckx neemt de fakkel over

30-09-2020

Algemeen bouwbedrijf VDS Vanderstraeten heeft met Karel Luyckx een nieuwe CEO aangetrokken. Huidig gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten zal voortaan VDS Group leiden. De nieuwe bouwgroep brengt de expertise van drie bouwbedrijven samen: Vanderstraeten NV, Execon NV en Peremans NV. Samen zullen ze de uitdagingen in de bouwsector mee vorm geven. Een nieuwe koers die VDS Vanderstraeten future proof maakt.

Midden maart heeft gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten de fakkel doorgegeven aan Karel Luyckx als nieuwe CEO van algemeen bouwbedrijf VDS Vanderstraeten in Lummen. Luyckx maakte de overstap van sectorgenoot Houben en zal de dagelijkse leiding van VDS Vanderstraeten overnemen als gedelegeerd bestuurder.

Na 85 jaar krijgt VDS Vanderstraeten een CEO die geen lid is van de familie Vanderstraeten. Waarom zet u die stap als familiaal bedrijf?
Michel Vanderstraeten: “De afgelopen tien jaar hebben we een sterke groei gekend, zowel op bedrijfs- als op groepsniveau. Dan kan je twee dingen doen: ofwel operationeel alles zelf in handen houden ofwel ervoor zorgen dat het management binnen VDS Vanderstraeten wordt versterkt. Door een gedelegeerd bestuurder aan te trekken, extern aan de familie, kunnen we ervoor zorgen dat ons familiebedrijf verder wordt geprofessionaliseerd.”

Karel Luyckx: “Het is ook een gezonde stap voor een familiebedrijf. Doordat je iemand aantrekt die met een frisse blik en met enige afstand naar de organisatie kijkt, kan je opnieuw een groeisprong maken.”

Michel Vanderstraeten: “VDS Vanderstraeten verdient het om op de best mogelijke manier geleid te worden. Voor mij persoonlijk was het vooral belangrijk dat de nieuwe CEO iemand is die past binnen het DNA van onze familiale bouwonderneming.”

Karel Luyckx: “Persoonlijk functioneer ik goed binnen een familiebedrijf. Iedereen kent iedereen, er is geen ingewikkelde hiërarchie. Je kan er op een autonome manier werken en ondernemen. Door de kortere lijnen kan je ook efficiënt samenwerken. Dat maakt dit bouwbedrijf flexibel en wendbaar.”
Michel Vanderstraeten: “Het zorgt er ook voor dat we een betrouwbare partner zijn en blijven voor onze klanten. Door de komst van Karel Luyckx kan ik me nu volledig concentreren op de strategie en groei van VDS Group.”

Welke expertise brengt u mee naar VDS Vanderstraeten?
Karel Luyckx: “Door mijn jarenlange ervaring in de aannemerij ben ik sterk in het organiseren en managen van werven. Weten wat er leeft en gebeurt op een werf, daar draait het uiteindelijk om. Daar kan je als bouwonderneming het verschil maken. Processen verbeteren die zowel onze onderneming als de klant ten goede komen. Hou het simpel, maak het niet nodeloos ingewikkeld. Als de werf goed draait, dan volgt de rest vanzelf.”

Voor welke uitdagingen staat VDS Vanderstraeten op korte termijn?
Karel Luyckx: “De voorbije twee jaar was er een terugval in het volume. Die uitdaging hebben we dit jaar samen met het studieteam aangepakt. En met resultaat, zowel in de private als publieke markt. Zo mogen we dit najaar starten aan verschillende grote en mooie opdrachten. Het bouwvolume zit dus terug in stijgende lijn, ons orderboek is de voorbije maanden heel mooi aangegroeid en gezond. Tegelijkertijd hebben we ook op managementniveau voor versterking gezorgd. Dat was nodig. Voortaan zijn er twee verantwoordelijken die elk een team van projectleiders aansturen. Op die manier zorgen we voor een betere ondersteuning van de projectleiders en een efficiënte opvolging van de verschillende werven.”

Gaat VDS Vanderstraeten zich meer richten op de publieke markt?
Karel Luyckx: “Zeker. VDS Vanderstraeten heeft een jarenlange expertise opgebouwd in de publieke markt. Dat mag niet verloren gaan. Daarom willen we het evenwicht tussen opdrachten in de private en publieke markt in balans brengen. Zo  ben ik er van overtuigd dat de huisvestingsmarkt in de toekomst een aanzienlijk volume zal genereren. Die trein mogen we niet missen. Ook in de scholenbouw zijn we altijd zeer actief geweest en daar staan in Vlaanderen heel wat mooie projecten in de steigers die we met veel interesse zullen volgen. 

Echter de private opdrachten zullen altijd een aanzienlijk deel van onze portefeuille blijven uitmaken. We hebben heel wat recurrente klanten waar we ook in de nabije toekomst mooie projecten voor gaan uitvoeren en op die samenwerkingsverbanden blijven we inzetten. We pakken deze opdrachten nu ook meer en meer aan vanuit de bouwteamgedachte, iets wat zeer gewaardeerd wordt bij ons cliënteel.

Maar ook Design & Build blijft een belangrijke pijler en is een segment waar we een sterke groei in ambiëren. Ik geloof heel hard in deze vorm van samenwerken. Door alle expertise te verenigen in een bouwteam kunnen we niet alleen betere samenwerkingsverbanden opzetten met onze klanten, ontwerpers en studiebureaus, maar ook sneller kennis delen voor en tijdens het bouwproces. Zo voorkomen we onnodige kosten en conflicten. Met andere woorden, het is een heel aangename omgeving om tot een realisatie van een project te komen.”

De digitalisering heeft zijn intrede gemaakt in de bouw. Hoe speelt VDS Vanderstraeten hier op in?
Karel Luyckx: “Ons bouwbedrijf heeft zelf BIM-experten in huis. Die afdeling kan maar renderen als we ook sterk inzetten op het LEAN-verhaal. Het zijn twee instrumenten om het uitvoeringsproces maximaal onder controle te houden en kort op de bal te spelen. Het zorgt voor een vlotte doorloop van het project, waarbij alle partijen winnaar zijn. Van klant over medewerkers tot onderaannemers en leveranciers.”

Michel Vanderstraeten: “Het Bouw Informatie Model (BIM) is een samenwerkingsmodel dat toelaat om virtueel samen te werken. Concreet wordt het ontwerp eerst in een 3D-model omgezet. Alle partners kunnen gelijktijdig informatie toevoegen, maar ook het plan virtueel raadplegen. Met BIM kunnen we onze bouwprojecten beter voorbereiden en fouten opsporen nog voor er een spade in de grond steekt. Met LEAN leren we uit onze fouten en zorgen we er voor dat deze fout zich niet meer herhaalt. Het zorgt ook voor een betere communicatie op de werf. Op die manier raken bouwpartners beter op elkaar ingespeeld en minimaliseren we de faalkosten van een project. We gaan op die manier dus beter samenwerken met onze leveranciers en onderaannemers. Dat kan een solide basis vormen voor een partnership op lange termijn.”  

Ziet u die evolutie ook in de profielen die vandaag voor VDS Vanderstraeten werken?
Michel Vanderstraeten: “Toen ik in 1997 startte in het bedrijf van mijn vader hadden wij 115 arbeiders en 12 bedienden. Meer dan twintig jaar later zijn we geëvolueerd naar een kennis- en dienstenbedrijf, waardoor we vandaag meer bedienden dan arbeiders tellen. VDS Vanderstraeten heeft sterke ingenieurs aan boord die hun expertise ten dienste stellen van onze klanten. Dat is ook nodig omdat bouwprojecten steeds complexer worden.” 

Karel Luyckx: “VDS Vanderstraeten heeft dus de kennis in huis om complexe projecten te realiseren en mee te denken met de klant en de ontwerpers, ook op het vlak van speciale technieken. Dat is een bijzondere toegevoegde waarde, samen met onze wendbaarheid als familiebedrijf en focus op de planning en het budget. Elke klant krijgt een uitvoeringsteam toegewezen dat het project ter harte neemt. Op die manier zorgen we voor een directe communicatielijn. Jonge mensen die bij ons in dienst komen, worden omringd met ervaring en krijgen de nodige begeleiding. Ook ingenieurs worden dankzij de grote en complexe bouwprojecten uitgedaagd. Als familiaal bedrijf hechten we ook belang aan het welzijn van onze medewerkers. Hiervoor worden heel wat initiatieven genomen.  Dat maakt dat we talent kunnen aantrekken en behouden. 

We zijn momenteel zeer actief aan het recruteren en het lukt ons aardig om sterke profielen binnen te trekken om optimaal de complexe projecten die we uitvoeren te kunnen voorzien van het juiste team. Al deze elementen maken van VDS Vanderstraeten een betrouwbare partner.” 

Michel Vanderstraeten: “Het feit dat onze klanten steeds tevreden terug keren voor een volgend project, bewijst dat ook. Doordat er een groot vertrouwen is tussen de bouwheer en de aannemer, verliezen we minder energie in onderhandelingen en vinden we elkaar sneller als er onderweg een probleem opduikt. Vakmanschap, kennis en innovatie, dat zijn de sterktes van ons familiebedrijf. Al meer dan 85 jaar.” 
 

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.