De kracht van vrouwen in de bouw!

08-03-2021

De bouwsector wordt nog vaak gezien als een klassiek mannenbastion. Bij VDS Vanderstraeten doorbreken we deze trend. Op de internationale vrouwendag zetten we dan ook graag de vrouwen bij VDS Vanderstraeten eens extra in de kijker. 
We schotelden ze enkele vragen voor over hun werk in de bouw!

vrouwendag
Van links naar rechts  
Bovenaan: Lieselotte Hulshagen, Marriet Van den Tilaart , Greet Mathijs , Nathalie Delile, Charlien Vandecauter,Valerie Vos, Lien Cardinaels 
Onderaan: Jill Theunissen, Sfea Vuegen, Lieve Bangels , Anneleen Thiels 

 

Is de bouwsector al minder een mannenwereld in vergelijking met vroeger?

Aangezien ik in de financiën zit, heb ik van in het begin met zowel mannen als vrouwen samengewerkt. Wanneer ik op een werf kom, merk je inderdaad wel dat het merendeel mannen zijn die de grote beslissingen maken. 
-Lieselotte Hulshagen (Cost controller)

In de bouwsector zijn er nu absoluut meer vrouwen in vergelijking met vroeger, zeker op het gebied van administratieve functies in onze firma.
-Charlien Vandecauter (Management assistant)

De bouw blijft wel een mannenwereld, maar met een vrouwelijk kantje, een 'feminine touch'. En dat is zeker niet slecht. Ik heb wel het gevoel dat er meer en meer vrouwen in de bouw (van ontwerp tot uitvoering) aan bod komen. Het zorgt voor een zekere balans op de werkvloer. 
De bouw is dus echt niet uitsluitend voor mannen. 
-Natasja Gysels (HSEQ Manager)

Op de werf zijn vrouwen nog beduidend minder vertegenwoordigd. 
-Sofie Bollen (Projectleider)
 

Hoe ben jij in de bouwsector terecht gekomen?

De bouwsector was één van de laatste sectoren waar ik mezelf zag in werken, maar nu ben ik heel blij met mijn afgelegd parcours. De bouwsector is zo boeiend en het is een sector die maar blijft groeien.
-Lieselotte Hulshagen (Cost controller)

Ondertussen zit ik al meer dan 5 jaar in de bouw als preventieadviseur en zou er nooit nog wegwillen. Ik hou van de snelheid van een project en de drive om mooie dingen te verwezenlijken. Geen enkele dag is hetzelfde, en dat geeft me energie.
-Natasja Gysels (HSEQ Manager)

 

Natasja Gysels (HSEQ Manager)
Natasja Gysels (HSEQ Manager)

 

Grote gebouwen en bruggen hebben me altijd geïnteresseerd, vandaar heb ik voor de bouw gekozen. 
-Sofie Bollen (Projectleider)


Wat zegt je omgeving van je functie in de bouwsector?

Op zich heb ik een functie achter de schermen en kom ik slechts af en toe op de werven. De mensen in mijn omgeving kijken daar niet gek van op, maar moest ik meer een fysieke rol spelen op de werven als vrouw zou dit anders zijn, denk ik. 
-Lieselotte Hulshagen (Cost controller)

Meestal krijg ik de vraag of dit meevalt als vrouw. Gelukkig kan ik hierop antwoorden dat ik nog geen enkele negatieve ervaring heb ondervonden.
-Sofie Bollen (Projectleider)

Sofie Bollen
Sofie Bollen (Projectleider)

Zijn er nog veel stereotypen op de werkvloer?

Binnen VDS Vanderstraeten merk ik dit niet, maar dit kan ook te maken hebben met de functie waarbij ik vooral binnenshuis aan het werk ben. In het verleden heb ik al te maken gekregen met het feit dat omdat ik een vrouw ben,  je je toch extra moet gaan bewijzen. Maar dan is het compliment des te groter als je dan van een man (!) met veel ervaring op de teller toch die bevestiging krijgt dat jouw kunde een enorme meerwaarde is geweest voor de werf.  
-Lieselotte Hulshagen (Cost controller)

Ik werk graag met mannen, omdat ze meestal rechtuit en recht voor de raap zijn. Af en toe krijg ik nog wel eens een verbaasde blik als ik op de werf verschijn, maar ik heb nog nooit een echt negatieve ervaring gehad.
-Natasja Gysels (HSEQ Manager)


Welke misvattingen bestaan er nog?

Misschien eerder een misvatting in het algemeen dat wij vrouwen naast onze full time job ook nog thuis een huishouden te runnen hebben en voor de kinderen moeten zorgen. Hoewel ik denk dat bij de huidige generatie de meeste koppels allebei uit werken gaan om een comfortabel leven te hebben, waardoor ook die taken meer verdeeld worden dan vroeger.  
-Lieselotte Hulshagen (Cost controller)

 

 

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.