Interview met Kosmas Vasiliadis van Peremans

12-10-2020

VDS Peremans biedt al meer dan 80 jaar totaaloplossingen voor bouwprojecten. Het bouwbedrijf werd opgericht in 1937 door de familie Peremans en maakt sinds 2007 deel uit van VDS Group. Samen met bouwbedrijven VDS Vanderstraeten en Execon zal VDS Peremans de uitdagingen in de bouwsector mee vorm geven. 


VDS Peremans is een vaste waarde in Halle en ver daarbuiten. In 1937 werd het bouwbedrijf opgericht door de familie Peremans. Vandaag staan ruim 50 medewerkers in voor het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de industriële, commerciële en publieke sector. Goed voor een jaarlijkse omzet tussen de 25 en 28 miljoen euro.

Sinds 2007 vormt VDS Peremans samen met bouwbedrijven VDS Vanderstraeten en Execon de bouwgroep VDS Group, onder leiding van Michel Vanderstraeten. Sinds januari 2018 is Kosmas Vasiliadis CEO van VDS Peremans.
 
Waarom heeft VDS Vanderstraeten dertien jaar geleden VDS Peremans overgenomen?
Michel Vanderstraeten: “Als Limburgs bouwbedrijf waren we vooral geörienteerd naar het centrum van het land en erg veel actief in Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen. De toenemende files speelden ook ons bouwbedrijf parten. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe vestiging. Zo zijn we in contact gekomen met het familiebedrijf Peremans, waar net zoals bij Vanderstraeten de derde generatie aan het roer stond. Met Halle als uitvalsbasis en een opdrachtenportefeuille die complementair was aan ons bouwbedrijf. Dat bleek de perfecte match te zijn.”

Kosmas Vasiliadis: “In 2007 was de overname door VDS Vanderstraeten een feit. Ons bouwbedrijf heeft in de afgelopen dertien jaar een grote groei gekend. VDS Peremans kon op die manier nieuwe segmenten aanboren en concurreren met de grote spelers in België. Vandaag heeft VDS Peremans een omzet die varieert tussen de 25 en 28 miljoen euro en tellen we 25 bedienden en 15 arbeiders. Kwaliteit is ons handelsmerk, daarom investeren we voortdurend in onze mensen, innovatie en kennis. Met de know how van de grote bouwbedrijven en het warme karakter van een familiale onderneming. Dat is de sterkte van VDS Peremans.”
 
Vandaag maakt VDS Peremans deel uit van de bouwgroep VDS Group. Wat is daarvan het voordeel?
Michel Vanderstraeten: “De VDS Group bestaat uit drie bouwbedrijven die elk een grote mate van hun autonomie en identiteit behouden. Door VDS Peremans, VDS Vanderstraeten en Execon onder te brengen in een bouwgroep, worden we een middelgrote speler in de bouwsector. Het laat ook toe om synergieën te zoeken op het vlak van logistiek, kennis en ondersteunende diensten zoals IT of HR.”

Kosmas Vasiliadis: “Peremans  zal als autonome entiteit blijven functioneren. Echter, door als groep naar buiten te treden versterken we het merk VDS waar Peremans trots deel van uitmaakt. Het merk VDS staat voor betrouwbaarheid, flexibiteit en een jarenlange expertise in de private en publieke sector. Door de administratie en financiën van de drie bouwbedrijven te centraliseren in bouwgroep VDS group, winnen we aan efficiëntie en houden we de kosten onder controle. Binnen de groep kunnen we onze ervaringen en succesverhalen delen, maar ook nieuwe technieken en technologiën. Dat kan onze groei alleen maar versterken.” 
 
VDS Peremans opende in oktober 2019 een hub in Mechelen. Een bewuste keuze?
Kosmas Vasiliadis: “De zetel van VDS Peremans is in Halle ontstaan en gegroeid. Vanuit Halle ben je snel in Brussel, Oost-Vlaanderen en Wallonië. Maar de laatste jaren zijn we meer en meer actief in het noorden van Brussel, Mechelen en regio Antwerpen. De hoofdzetel verhuizen is geen optie. Dan loop je het risico dat je goede  medewerkers kwijt raakt en verlies je het historisch karakter van Peremans dat in Halle is ontstaan. En dat willen we niet. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om te decentraliseren en in Mechelen een nieuwe vestiging te openen. Zo zitten we dichter bij onze projecten en klanten in en rond Mechelen en Antwerpen. In onze hub in Mechelen zijn vandaag al vijf medewerkers actief, dat aantal zal nog groeien. Zeker als je ziet welk potentieel aan arbeidskrachten je in een straal van 50 kilometer rond Mechelen kan aantrekken.”
 
Waar wil VDS Peremans in 2025 staan?
Kosmas Vasiliadis: “We hebben de ambitie om door te groeien naar een klasse 8 bouwbedrijf en daarvoor de erkenning aan te vragen. De klasse bepaalt mee de omvang van de projecten die we mogen uitvoeren. Die erkenning zal het resultaat zijn van onze groei. Tegen 2025 mikken we op een jaarlijkse omzet van meer dan 35 miljoen euro.” 
 
Voor welke uitdagingen staat VDS Peremans op korte termijn?
Kosmas Vasiliadis: “De bouwsector evolueert razendsnel. Ecologisch bouwen, circulaire economie, de digitalisering met BIM (Bouw Informatie Model), normen rond energie-efficiëntie, LEAN werken en heel veel nieuwe technologieën. Voor een klein tot middelgroot bouwbedrijf als VDS Peremans is het een hele uitdaging om bij te blijven. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op de expertise binnen onze bouwgroep VDS Group.”

Michel Vanderstraeten: “VDS Vanderstraeten heeft zijn eigen BIM-experten in huis, die we flexibel kunnen inzetten op groepsniveau. BIM is een samenwerkingsmodel dat je toelaat om virtueel samen te werken. Concreet wordt het ontwerp voor een woon-zorgcentrum of appartementsgebouw eerst in een 3D-model omgezet. Alle partners kunnen gelijktijdig informatie toevoegen, maar ook het plan virtueel raadplegen. Met BIM kunnen we onze bouwprojecten beter voorbereiden en fouten opsporen nog voor er een spade in de grond steekt. Anderzijds zetten we ook sterk in op LEAN werken. Concreet: leren uit onze fouten, zodat deze fout zich bij een volgend project niet meer herhaalt. Het zorgt ook voor een betere communicatie op de werf. Op die manier raken bouwpartners beter op elkaar ingespeeld en minimaliseren we de faalkosten van een project. We gaan op die manier dus beter samenwerken met onze leveranciers en onderaannemers. Dat kan een solide basis vormen voor een partnership op lange termijn.”  

Kosmas Vasiliadis: “Dankzij het pionierswerk bij VDS Vanderstraeten kan VDS Peremans straks snel het model integreren dat VDS Vanderstraeten ontwikkeld heeft. Dat is de sterkte van onze bouwgroep en zal er ook voor zorgen dat we voldoende spankracht hebben om nieuwe projecten binnen te halen en een groei te realiseren. Ik ben fier op het team van VDS Peremans dat in grillige economische omstandigheden al een enorme veerkracht heeft getoond. Wij zijn klaar voor de uitdagingen van de toekomst. ”
 

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.