‘Scholen van Morgen’ in allerlaatste fase

30-08-2021

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts legt vandaag de eerste steen van Hasp-O Centrum in Sint-Truiden. Dit is meteen de laatste bouwwerf van het ‘Scholen van Morgen’- bouwprogramma. “We leggen de eerste steen van de allerlaatste”, zegt Weyts. “Hier stopt ons bouwverhaal evenwel niet. We bereiden de toekomst volop voor mét een nieuwe investeringsgolf voor schoolinfrastructuur.”

‘Scholen van Morgen’, opgestart in   2006,   is   een   DBFM-programma   (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) dat via een publiek-private samenwerking nieuwe schoolgebouwen realiseert. In de voorbije 7 jaar werden onder leiding van AG Real Estate als programma- en projectmanager heel wat stenen gelegd voor meer scholencapaciteit. 182 projecten, goed voor 250 schoolgebouwen met een totale oppervlakte van 710.000 m² geven onderdak aan maar liefst 133.000 leerlingen. Acht scholen zijn zogenaamde passiefscholen. De schoolinfrastructuur wordt buiten de lesuren ook maximaal opengezet voor de lokale gemeenschap, zoals voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen.

De ‘Scholen van Morgen’ vind je verspreid over gans Vlaanderen: 52 in de provincie Antwerpen, 41 in West-Vlaanderen, 38 in Oost-Vlaanderen, 29 in Vlaams-Brabant, 20 in Limburg en ten slotte 2 bouwprojecten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vandaag leggen we de eerste steen van een gloednieuwe campussite in Sint-Truiden, de laatste werf in een lange ‘Scholen van Morgen’-reeks. Het gaat om een nieuwbouw met leslokalen, werkplaatsen, een sporthal, refter en ruimte voor administratie: een investering van € 38 miljoen in een campus van 18.000 m² voor het voormalige KCST en Technicum. De oplevering is voorzien voor 2023. 173 scholen (95%) zijn reeds door duizenden leerlingen in gebruik genomen. De overige 9 schoolprojecten zijn nog volop in aanbouw.

Nu het ‘Scholen van Morgen’-verhaal afloopt, staat er al een volgende grootschalige publiek- private samenwerking in de steigers: ‘Scholen van Vlaanderen’. Opnieuw een DBFM-programma, goed voor € 1 miljard om nieuwe schoolgebouwen te realiseren.

JUVALHO

VDS Vanderstraeten en Houben maken deel uit van het consortium ‘JUVALHO’. Dit is een partnership van 5 bouwbedrijven in het kader van het schoolbouwproject 'Scholen van Morgen'. JUVALHO realiseerde meer dan 30 scholen over heel België.

Samenwerking AG Real Estate

AG Real Estate, partner van het project Hasp-O Centrum, is de vastgoeddochter van AG Insurance en de vastgoedadviseur van Ageas. AG Real Estate is als afgevaardigd bouwheer verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van het ‘Scholen van Morgen’ programma.

Hasp'O
Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.