Leuven

De Burcht appartementen

TYPE PROJECT: Appartementen
JAAR OPLEVERING: 2016

TYPE CONTRACTVORM: Openbaar project 

OPDRACHTGEVER: Dijledal
ARCHITECT: Poponcini & Lootens 

Nieuwbouw van 90 sociale appartementen met ondergrondse parkeergarage en infrastructuur.

50.8873731, 4.6981244

Burchtstraat
3000 Leuven

De locatie van het project is in meerdere opzichten opmerkelijk: het bevindt zich aan het uiteinde van de nieuwe stadsontwikkeling rond de Vaartkom, het vormt een poort tot de stad aan de voet van de Keizersberg, het legt de link tussen de historische industriële site en bestaande woonblokken, het ligt tussen twee groene ruimten, het heeft een bijzondere veelhoekige vorm.
Deze plek vraagt een bijzonder gebouw met een sterke identiteit.

Het ontwerp kiest resoluut voor het architecturaal 'ensemble' waarbij de kracht van een monolitisch volume de dialoog aangaat met het bestaande industriële erfgoed. Het geheel blijft evenwel gelaagd door een gedifferentieerde volumewerking en een genuanceerde invulling afhankelijk van de zijde van het bouwblok; de Keizersberg ten noorden, de woonstraat (Glasblazerijstraat) aan de westzijde, en de toekomstige fietsersdoorgang aan de zijde van het nieuwe park.

Door het bouwvolume de onregelmatige rooilijn strikt te laten volgen, ontstaat een veelhoekig gebouw dat een geborgen binnenplein omsluit. Dit publieke plein vormt het hart van het project - de binnenzijde van de bolster.

De binnen- en buitenschil van het project reageren elk op hun eigen manier op de omliggende context. Aan de buitenzijde is de geleding van de gevel horizontaal en biedt panoramische zichten op de naasliggende groengebieden. De binnenschil heeft een meer intiem karakter met verticale gevelopeningen gericht op het binnenplein. De uitsnijdingen van het bouwvolume op het gelijkvloers onthullen deze dualiteit op een genuanceerde manier; het binnenplein wekt zo enige verwondering op.

Logo Let's Build Together

 

 

Vanderstraeten biedt totaaloplossingen voor bouwprojecten. Wij staan in voor het mee ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van gebouwen voor de publieke en private sector.  Samenwerking met alle betrokken partners staat hierbij centraal.  Hierbij investeren we in onze mensen, innovatie en kennis, waardoor we steeds kwaliteit voorop kunnen stellen.